Kyudo

Kyudo je moderna japonska borilna veščina lokostrelstva, ki je osnovana na kyujutsu, ˝umetnosti lokostrelstva˝, ki izvira iz časa fevdalne Japonske. Sama beseda kyudo pomeni ˝pot loka˝, izvajalci le tega pa se imenujejo kyudoke.

Kyudo izvaja več različni šol, nekatere dajejo večji poudarek na estetiko druge na efektivnost, razlog temu je v različnih izvorih, nekatere izvirajo iz obredne vadbe, medtem ko so druge vojaškega izvora. Tiste šole, ki temeljijo bolj na obrednem streljanju, učijo streljanje kot meditacijo v gibanju. Pri nekaterih šolah velja, da streljati pravilno s seboj prinaša posledično tudi zadeti želeno tarčo. Temu primerno uporabljajo frazo seisha hicchū, ki pomeni ˝pravo streljanje, gotov zadetek˝.

Za streljanje se uporablja japonski lok nesimetrične oblike oz. yumi, ki s svojo dolžno presega 2 metra in s tem tudi višino strelca, natančna dolžina se določi glede na strelčevo višino. Tradicionalno je lok narejen iz bambusa, lesa in usnja z uporabo tehnik, ki se že stoletja niso spremenile, čeprav se dandanes uporabljajo tudi sintetični loki, katerih se poslužujejo ne le novinci, ampak tudi napredne kyudoke, ker so ti bolj odporni na ekstremne razmere.

Puščice se imenujejo ya, tradicionalno so narejene iz bambusa in peres orla ali katere druge ptice. Večinoma so še vedno iz bambusa, lahko pa so tudi aluminijaste ali karbonske, peresa pa prihajajo od ptic, ki ne spadajo med ogrožene vrste, npr. od puranov in labodov. Vsak ya ima svoj spol, moški ya se imenuje haya, ženski pa otoya. Razlikujeta se v tem, kako so postavljena peresa, tako da se haya vrti v smeri urinega kazalca me letom, otoya pa obratno. Po navadi strelec ustreli dva ya zaporedoma, tako da je haya prvi. Razlaga bi naj bila ta, da se zaradi njunega obratnega vrtenja zmanjša možnost, da bi imeli enako pot letenja in bi z eno puščico zadeli drugo.

Pri streljanju se uporablja posebna rokavica, yugake, ki jo strelec ima na desni roki, obstaja veliko različnih variacij rokavic, večinoma pa so narejene iz semiša. Strelci uporabljajo prah, ki se imenuje fudeku, naredijo ga iz žganih riževih lupin. Ženske pogosto uporabljajo ščitnik za oprsje, muneate, ki je po navadi iz usnja ali plastike.

KONTAKT

vodja in trenerka sekcije

Tina Lovrec Krstić

+386 41 985 228

LOKACIJA IN TRENINGI

Treningi potekajo na klubskem strelišču na Tržaški cesti 37 A, 2000 Maribor

Sobota

16.00 – 18.00