Kendo

Kendo ali pot meča je japonsko mečevanje z dolgo tradicijo, pri katerem uporabljamo bambusove meče (shinai) in zaščitno opremo (bogu). Močno so poudarjena pravila obnašanja (rei-ho), razvoj pozitivnega borbenega duha (ki, kiai), spoštovanje do partnerja/nasprotnika in stremljenje k plemenitosti. Kendo je borilna veščina, je pot, ni le šport, je način življenja.

Kendoka (tisti, ki se ukvarja s kendom) nosi zaščitno opremo (bogu) in bambusov meč (shinai), ki naj bi predstavljal japonski meč (katana). Kendoke prav tako uporabljajo lesen meč (bokken) za vadbo Kat. Zaščitna oprema, ki jo nosijo kendoke je sestavljena iz maske (men), rokavic (kote), zaščitnega dela za trup (do) in bočnega dela (tare).  Oblečeni pa so v zgornji del (keikogi) in hlačno krilo (hakama).

Kendo tehnike so sestavljene iz udarcev in vboda. Udarci so dovoljeni na določenih delih telesa. Le ti so na glavi (men), na zapestju (kote) in stranskem delu telesa (do). Vbod (tsuki) je dovoljen samo v grlo.

KIRIKAESHI

Kirikaeshi je ena osnovnih in najbolj koristnih vaj pri Kendu s katero vadimo  oziroma nam pomaga izboljšati, udarec, delo nog, dihanje, kiai in najpomembneje skladnost vsega tega. Torej Ki-ken-tai-ichi (skladnost duha, meča in telesa).

UCHIKOMIGEIKO

Uchikomigeiko je vadba kjer motodachi (tisti, ki sprejema udarce) po urejenem zaporedju ponuja priložnosti za napad. Cilj vadbe je pravilen napad, takoj ko se pojavi priložnost.

JIGEIKO

Jigeiko je vadba oziroma vadbena borba, katera omogoča izvedbo vseh tehnik, potrebno je napadati in se ne ozirati, da bi v vsakem primeru dosegli zmago in izvesti tehnike pravilno in hitro.

KATA

Kata so določeni vzorci , ki poučujejo Kendoke osnovne elemente mečevanja . V Kate se vključujejo temeljne napadalne in protinapadalne tehnike in imajo koristno in praktično uporabo za Kendo.

KONTAKT

vodja sekcije
Polona Košir
+386 31 498 445
polona.kosir@kjm.si

trener
Goran Černe Potočnik

LOKACIJA IN TRENINGI

Treningi potekajo na Loški ulici 13 A, 2000 Maribor v prostorih Športne dvorane Lent

Torek
19.30 – 21.00

Petek
19.30 – 21.00