Kendo

 

Kendo ali pot meča je japonsko mečevanje z dolgo tradicijo, pri katerem uporabljamo bambusove meče (shinai) in zaščitno opremo (bogu). Močno so poudarjena pravila obnašanja (rei-ho), razvoj pozitivnega borbenega duha (ki, kiai), spoštovanje do partnerja/nasprotnika in stremljenje k plemenitosti. Kendo je borilna veščina, je pot, ni le šport, je način življenja.

 

 

 

KONTAKT

trener
Polona Košir
+386 31 498 445

LOKACIJA IN TRENINGI
Treningi potekajo na Engelsovi ulici 66, 2000 Maribor,
v prostorih Športne dvorane društva Salezijanski mladinski center

Torek
18.00 – 19.30

Petek
18.00 – 19.30

 

 

Kendoka (tisti, ki se ukvarja s kendom) nosi zaščitno opremo (bogu) in bambusov meč (shinai), ki naj bi predstavljal japonski meč (katana). Kendoke prav tako uporabljajo lesen meč (bokken) za vadbo Kat. Zaščitna oprema, ki jo nosijo kendoke je sestavljena iz maske (men), rokavic (kote), zaščitnega dela za trup (do) in bočnega dela (tare).  Oblečeni pa so v zgornji del (keikogi) in hlačno krilo (hakama).

Kendo tehnike so sestavljene iz udarcev in vboda. Udarci so dovoljeni na določenih delih telesa. Le ti so na glavi (men), na zapestju (kote) in stranskem delu telesa (do). Vbod (tsuki) je dovoljen samo v grlo.

 

KIRIKAESHI
Kirikaeshi je ena osnovnih in najbolj koristnih vaj pri Kendu s katero vadimo  oziroma nam pomaga izboljšati, udarec, delo nog, dihanje, kiai in najpomembneje skladnost vsega tega. Torej Ki-ken-tai-ichi (skladnost duha, meča in telesa).

UCHIKOMIGEIKO
Uchikomigeiko je vadba kjer motodachi (tisti, ki sprejema udarce) po urejenem zaporedju ponuja priložnosti za napad. Cilj vadbe je pravilen napad, takoj ko se pojavi priložnost.

JIGEIKO
Jigeiko je vadba oziroma vadbena borba, katera omogoča izvedbo vseh tehnik, potrebno je napadati in se ne ozirati, da bi v vsakem primeru dosegli zmago in izvesti tehnike pravilno in hitro.

KATA
Kata so določeni vzorci , ki poučujejo Kendoke osnovne elemente mečevanja . V Kate se vključujejo temeljne napadalne in protinapadalne tehnike in imajo koristno in praktično uporabo za Kendo.